Home » Mysterieuze Liefde

Mysterieuze Liefde

Op vrijdag 29 en zaterdag 30 augustus 2008 vondt er op wetenschaps- en bedrijvenpark Avantis het openlucht theaterspektakel 'Mysterieuze Liefde' plaats.  Ruim 400 spelers betoverden de bezoekers met een fantastische voorstelling!

De kwaliteiten van de culturele verenigingen in Zuid-Limburg zijn alom bekend. De vele koren, harmonieën, fanfares en toneel- en dansgezelschappen zorgen voor een rijk cultureel landschap. De gemeente Simpelveld, bestaande uit de kernen Simpelveld en Bocholtz, vormt daarop geen uitzondering. Bij het Openlucht Theaterspektakel hebben de initiatiefnemers een cross-over van al deze kunsten voor ogen; een samenwerking tussen de culturele verenigingen én enkele particulieren uit de gemeente zoals die zelden is nagestreefd. Nooit eerder werd in Nederland een vergelijkbare samensmelting van toneel, dans en muziek tot stand gebracht: de combinatie van kunsten en voornamelijk amateurspelers, -muzikanten en -dansers uit verschillende disciplines zal leiden tot een unieke gebeurtenis die zowel op het publiek als op de ruim 400 deelnemers een onuitwisbare indruk zal achterlaten.

In de productie zitten geen hoofdrollen, maar ieder onderdeel, van welke discipline dan ook, is van groot belang. De locatie, wetenschaps- en bedrijfvenpark Avantis, is eveneens indrukwekkend: een zee van ruimte begroet de spelers en door haar ligging krijgt het evenement een brede uitstraling naar heel Parkstad Limburg en ver daarbuiten. Voor een publiek van 4000 bezoekers lag op vrijdag 29 en zaterdag 30 augustus 2008 de rode loper uitgerold!

Inhoud

Scenarist Zoran Pehar en regiseusse Nataschja Derks bewerkten voor het Openlucht Theaterspektakel ‘Mysterieuze Liefde’ Macchiavelli’s komedie De Alruinwortel (La Mandràgola) uit 1520. Deze komedie werd een bestseller in de 16e eeuw. Het is een toneelstuk waarin dokters zich laten verleiden tot kwakzalverij en priesters zich met dukaten laten overhalen om mee te werken aan overspel.

Het verhaal van ‘Mysterieuze Liefde’ gaat over een rijke notaris, meester Niccia, die is getrouwd met de beeldschone Lucretia. Hij verlangt vurig naar kinderen met haar, maar een zwangerschap blijft uit. De Romein Callimaco herrijst uit de dood met een vurig verlangen in zijn hart om de vrouw van zijn dromen te vinden. Hij ontmoet Lucretia en hij herkent in haar de vrouw waar hij voor zijn dood al naar heeft verlangd. Callimaco wil haar verleiden met hulp van haar eigen echtgenoot. Ondanks haar aanvankelijk verzet valt ze uiteindelijk toch voor hem. In een setting waar de beroemde sarcofaag van Simpelveld een belangrijke plaats inneemt ontrolt zich een spel over samenzwering, corruptie, egoïsme en hebzucht. Het belangrijkste is echter dat de liefde uiteindelijk overwint. Een orator geeft uitleg en commentaar op de situaties die zich op het toneel ontvouwen.

Naast de toneelspelers zullen de muziekgezelschappen en koren, evenals de dansgroep, het gevoel dat de voorstelling oproept versterken. De muziek en dans vormen een integraal aspect van de productie en we mogen 'Mysterieuze Liefde dan ook zeker “Totaaltheater” noemen. Samen met de spectaculaire lichteffecten zullen de bezoekers door het geheel worden betoverd.

Podium

Er werd een podium worden geplaatst van maar liefst 50 meter lang. Aan de beide lange kanten van deze catwalk worden de tribunes geplaatst, waar beide avonden maar liefst 2.000 bezoekers een overdekte zitplaats op konden vinden. Hierdoor werd het publiek beschermd tegen weersinvloeden en kon de productie onder minder dan ideale weersomstandigheden doorgaan.

Tussen de tribunes, precies in het midden van de catwalk zijn 2 podia voor de blaasorkesten geplaatst. Zowel voor als na de pauze zijn er telkens twee orkesten aanwezig. De koorleden bevinden zich op de bezoekerstribunes op de eerste rijen. Hierdoor zit het publiek niet alleen naar het Theaterspektakel te kijken; maar er midden in.

Participanten

Fotomateriaal

Dankzij Wim Koops van Limburg-foto-impressies.nl kunnen wij de eerste foto's laten zien van het Openlucht Theaterspektakel. Op zaterdag 30 augustus was Edith Ernst van Photo Serieux aanwezig en heeft enkele prachtige foto's van de voorstelling, de deelnemers en de entourage gemaakt. Deze foto's zijn te bekijken op openluchttheaterspektakel.nl.
Tevens heeft Hub Henstra ons foto's van de laatste repetities toegestuurd. Deze vindt u hier.

In de pers

meer artikelen op openluchttheaterspektakel.nl

This carousel is empty, please add some logos.

Spring naar toolbar